Geschiedenis

Zoeken in archieven doe je vooral op namen dat gaat met de huidige naamgeving redelijk goed maar dat is niet altijd zo geweest.

In 1811 werd door Napoleon de burger wet ingesteld en moest iedereen een familie naam hebben hiermee werd dus de burger bevolkingsadministratie weg gehaald bij de kerk en neergelegd bij onze overheid.

Zoeken naar voorouders tot 1811 in gemeentelijke,provinciale of rijks archieven dat gaat redelijk goed en met internet nog veel beter daarvoor in kerk archieven dat laatste is een stuk moeilijker mede door het veelal ontbreken van een familie naam.

Onze familienaam is ontstaan op de volgende wijze stel er is een man Ubel Janz  Ubel is een roepnaam die komt  nu nog voor in Groningen ook wel als Oebel streektaal is belangrijk in latere schrijf wijze en verschild per streek.

Als deze man in ons voorbeeld in het huwelijk treed en zij kinderen krijgen dan wordt zijn zoon genoemd Bv. Gerhardus Ubels dus Ubel met een S erachter de S staat dan voor :zoon van:  in de vrouwelijke vorm is dit Ubelina

Dit gebeurde ook vlak voor 1811 de mensen die op dat moment de “achternaam Ubels” hadden hebben die naam opgegeven als familienaam.

Het ging niet altijd zonder slag of stoot ook toen wilden ze niet zomaar van oude gebruiken af en zeker niet gedwongen door een overheerser.

In ons geval konden we terug tot ongeveer 1720 -1740 dan is er een ouderpaar dat hun zoon de roepnaam Ubel geeft hij en zijn vrouw krijgen 6 kinderen hiervan zijn er 2 voorons van belang elk van elk deze twee kreeg op hun beurt 8 kinderen we zijn dan al voorbij 1811 dus de familie naam staat .

Uit deze twee maal acht kinderen zijn alle Ubelsen die we nu kennen voort gekomen.

Om verder terug te gaan is het gewenst om heel dicht op de roots te wonen want eigenlijk alleen historici kunnen dan verder je moet per huis/boerderij dorp uitzoeken wie er woonde best leuk maar ontzettend veel werk.Samen werken met zulke verenigingen is dan gewenst.

Meer details gaan we op een andere wijze laten zien in volgende publicaties.