Met 1 of 2 B’s ?

In het Meertens instituut wordt de informatie bij gehouden van familienamen in Nederland. Zo ook van onze familie naam. Er is zelfs een kaart te vinden waar onze naam in Nederland voorkomt. Link naar kaart

Wat een aardige toelichting is op dit geheel en waar ik regelmatig tegen aanloop is dat onze familienaam regelmatig met twee B’s word geschreven en dat is niet goed.

Het kwam in het verleden voor bij èèn van onze voorouders of ambtenaren van destijds dat er schrijffouten zijn gemaakt.

Op zich niet erg verwonderlijk gezien de manier van aangifte doen. Men moet zich voorstellen dat kort na de bevalling de vader de buurt rond gaat om aan te zeggen dat er een blijde gebeurtenis heeft plaats gevonden dit werd bij elke buur verteld en gevierd met een borrel maar aan het einde van deze escapade moet er ook aangifte op het gemeentehuis worden gedaan daar ging het dan wel eens mis. De ambtenaar schreef en de vader moest daarna bevestigen of het zo goed was. Gezien de toestand van de vader en misschien ook zijn vermogen om te lezen en schrijven ontstond het foutje in de akte van destijds, Zo komt het dat er in èèn familie personen voor komen met èèn en twee B’s.

In NoordHolland komen ook Ubelsen met twee B’s voor ik heb er naar gezocht maar geen verwantschap met onze naam gevonden. En daar gebeurde het omgekeerde van wat hierboven is beschreben. De naam moet met twee B’s geschreven worden en men maakt een schrijffout en dan komen wij deze fout nu tegen met èèn B en zoeken we ons suf tot dat we zien dat er fouten zijn gemaakt in het opstellen van akten en andere bewaard gebleven geschriften.